Acryl of Acrylaat is de benaming voor het kunststof polymethylmethacrylaat.
De afkorting van polymethylmethacrylaat is PMMA.
Perspex en Plexiglas zijn merknamen die dit kunststof leveren. Inmiddels zijn deze merknamen zo groot dat het ook wordt gebruikt om het materiaalsoort aan te geven. Andere handelsnamen die ook voorkomen zijn Altuglas en Oroglas.

Door de juiste ingredienten onder de juiste omstandigheden bij elkaar te voegen ontstaat er een emulsie. Als deze emulsie uithardt ontstaat er acryl.
Bij geëxtrudeerde platen (XT) wordt de emulsie door een extruder uit een mond geperst tot een plaat.
Bij gegoten (GS) platen wordt de emulsie uitgehard en een glazen bak. De dikte van het materiaal wordt bepaald door de hoeveelheid emulsie in de glazen bak. 
Verschillen
Het grootste verschil is dat een gegoten plaat meer diktetolerantie heeft. Ook binnen in een plaat kan de dikte variëren met 0,4mm +/- 10% dikte. Bij een geëxtrudeerde plaat ligt deze diktetolerantie op +/- 10% van de dikte.
Een ander verschil is de sterkte van het materiaal. Een gegoten plaat is iets harder en is daardoor ook iets kras vaster.
Als laatste zit er in een gegoten (GS) plaat minder spanning. Wil je een plaat lasersnijden en/of graveren levert een gegoten plaat mooier resultaat op, de eigenschappen blijven intact. Bij een geëxtrudeerde (XT) variant is er kans op kleine scheurtjes zichtbaar bij de randen. 

Opzoek naar kleine goedkope stukken acryl. In onze koopjeshoek zijn stukken acryl te vinden die zijn overgebleven na het lasersnijden.

Custom platen zijn te verkrijgen vanaf €10 euro.

Maximale lengte: 1200mm

Maximale breedte: 900mm